Необходим е по-голям напредък по отношение на правата на гражданите и

...
Необходим е по-голям напредък по отношение на правата на гражданите и
Коментари Харесай

ЕП иска по-голям напредък в преговорите за Брекзит

Необходим е по-голям прогрес във връзка с правата на жителите и изключително по отношение на ситуацията на Северна Ирландия.

Това се споделя в писмо на членовете на управителната група на Екологичен потенциал по въпросите на Брекзит до договарящия на Европейски Съюз за напускането на Англия , осведомиха от законодателния орган.

В писмото до Мишел Барние се отбелязва, че управителната група на Екологичен потенциал е провела среща с ръководителите и координаторите на комисиите по претовареност и обществени въпроси, правни въпроси и цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент, с цел да оцени текущото положение на договарянията по отношение на правата на жителите.

" Както знаете, Европейският парламент ясно съобщи през цялото време, че отбраната на правата на жителите би трябвало да бъде безусловна и без всякакво подозрение ", означават създателите на писмото до Барние.

" Вижда се, че е реализиран прогрес от началото на договарянията: от система, която се основава извънредно на имиграционното право на Обединеното кралство, до система, която отразява запазването на правата на Европейски Съюз. Въпреки това остават обилни проблеми, които слагат главния въпрос - дали е реализиран задоволителен прогрес. Тези различия към този момент бяха обрисувани от управителната група " Брекзит " в нейната декларация от 8 ноември по отношение на правата на жителите ", разяснява се още.

В писмото се обръща внимание на няколко тематики.

Първата е обвързвана с различното третиране на главните членове на фамилията.

" Първо, не можем да приемем друго отнасяне на главните членове на фамилията. Трябва да бъдат подхванати твърди стъпки, с цел да се предотврати това и да се преодолее сегашния застой. По-специално, би трябвало да избегнем основаването на състояние, при което децата на жители на Европейски Съюз от разнообразни връзки, родени след Брекзит , биха имали друг юридически статут от децата, родени преди този момент, което може да докара до вероятно делене на фамилии ", означават ръководителите на еврогрупата.

Групата отчита напредък по втората тематика, отнасяща се до административната процедура, нужна за постигането на по този начин наречения " установен статут ".

" Но би трябвало да подчертаем, че това би трябвало да бъде автоматизирана, безвъзмездна процедура под формата на елементарна декларация, поставяйки тежестта за оборване на декларацията върху органите на Обединеното кралство ", допълват създателите на писмото и разясняват, че от решаващо значение е и налагането на " солидни защитни ограничения, с цел да се подсигурява пропорционалността на процеса и да се защитят и поддържат жителите на Европейски Съюз, в това число най-уязвимите ".

" И най-после, желаеме още веднъж да подчертаем позицията си, че с цел да се подсигурява съгласуваността и целостта на правния ред на Европейски Съюз, Съдът на Европейски Съюз би трябвало да остане единственият способен орган за пояснение и използване на правото на Европейския съюз и не на последно място на наредбите за правата на жителите, част от съглашението за отдръпване ", се споделя в писмото, изпратено от Ги Верхофстад от името на управителната група на Екологичен потенциал по въпросите на Брекзит.

Верхофстад отбелязва със угриженост, че " договарянията в това отношение са блокирани и даже се следи декаданс ".

По въпроса за границата с Ирландия управителната група е на мнение, че " Обединеното кралство би трябвало да поеме явен ангажимент, който да бъде заложен в съглашението за овакантяване на Европейски Съюз и да подсигурява, че ще бъде предпазено действието на Споразумението от Разпети петък (Белфасткото споразумение) във всичките му елементи, че няма да бъде въведена твърда граница сред Ирландия и Северна Ирландия и че няма да бъдат лимитирани правата на хората в Северна Ирландия ".

" Вярваме, че изцяло споделяте горепосочените терзания и ще продължим да работим за превъзмогването им в договарянията през идващите дни, защото тяхното приемливо разрешаване ще дефинира оценката на Народното събрание дали е реализиран задоволителен прогрес ", заключава се в писмото.

За да бъде утвърдено от Европейския парламент, съглашението за отдръпване би трябвало да съблюдава основните правила и условия в резолюцията на Екологичен потенциал от 5 април 2017 година Тези правила бяха доказани още един път в друга резолюция на Екологичен потенциал по отношение на положението на договарянията за Брекзит , гласувана на 3 октомври 2017 година Каквото и съглашение да бъде реализирано в края на договарянията сред Европейски Съюз и Англия , то ще би трябвало да бъде одобрено от Европейския парламент.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР